Kilosu tam 125 bin TL

Karabük’ün Safranbolu ilçesine ismini veren, boya, kozmetik, ilaç ve besin üzere birçok alanda kullanıldığı için “mucize bitki” olarak isimlendirilen safranın kilogramı 125 bin liradan alıcı buluyor.

Türkiye’deki çeşidi, başka ülkelerde üretilene nazaran sertlik, renk ve aroma bakımından farklılık gösterdiği için 2014 yılında yapılan çalışmalar sonunda dünyada tescili sağlanarak “milli bitki” unvanı alan safran, ismini verdiği tarihi ilçede çiftçiler ve kurumlar tarafından 79 dekar alanda üretiliyor.

Ağustos ayında ekimine başlanan, ekim-kasım aylarında mor renkli ve güzel kokulu çiçekler açarak 15-30 santimetre uzunluğa ulaşan bitkilerin 80 bin çiçeğinden yalnızca yarım kilogram safran elde edilebiliyor.

Ağırlığının 100 bin katı kadar sıvıyı sarıya boyayabilen, kilogramı 125 bin liradan alıcı bulduğu için “dünyanın en kıymetli bitkisi” olarak da isminden kelam ettiren safranın üretim alanları sağlanan dayanaklarla artırıldı.

Üretim alanlarına 20 dekar daha eklenmesiyle geçen yıl 30 kilogram olan eser ölçüsünün bu yıl 40 kilogramın üzerine çıkması bekleniyor.

YENİ DÖNEME HAZIRLANIYORUZ

İl Tarım ve Orman Müdürü Çetin Ayvalık, AA muhabirine, geçen yıl safran üretiminde güzel bir dönem geçirdiklerini ve 30 kilogram civarında hasat elde ettiklerini söyledi.

Safran tarlalarının temizliğinin başladığını ve soğanların ekimi için uygun hale getirildiğini, bu çalışmayla yeni dönemin da başladığını belirten Ayvalık, randımanın artması için ekim öncesi yapılan bu süreçlerin kıymetli olduğunu kaydetti.

Ayvalık, bu yıl üretimi artırmak için Safranbolu Ticaret ve Sanayi Odası ile yürüttükleri proje kapsamında yaklaşık 20 dekarlık yeni bir safran alanı oluşturduklarını aktararak, “Şimdi yeni döneme hazırlanıyoruz. Bununla ilgili gerekli olan bakımlarımızı yaptık. Ot temizleme sürecini önümüzdeki günlerde yapacağız. Tekrar gerektiği oranda hayvan gübresiyle desteklerimizi yapacağız. Bu sene de umudumuz hoş bir üretim yılı. 40 kilogramın üzerine çıkmayı hedefliyoruz.” diye konuştu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir