Sahurda ne yapsam diye düşünenler için birbirinden lezzetli pratik tarifler!

  • TAVADA BAZLAMA TARİFİ

    Malzemeler:

    1 su bardağı yoğurt

    6 su bardağı un

    1 su bardağı ılık su

    1 çay bardağı sıvı yağ

    1 paket instant maya

    1 tatlı kaşığı tuz

  • Yapılışı:

    Maya, sıvı yağ, ılık su ve yoğurt bir kasede karıştırılır. Akabinde üzerine unun bir kısmı ek edilir ve tuz da eklenerek yoğurulmaya başlanır.

    Ara orta un ek edilerek yumuşak ve ele yapışmayan bir hamur elde edilir. Hamurun hazır olması durumunda üzeri kapatılarak 1 saat kadar bekletilerek mayalandırılır.

    Hamur mayalanınca 8 eşit beze hazırlanır ve yuvarlanarak unlanmış tezgahta tatlı tabağı büyüklüğünde açılır.

    Isınmış bir tavada kabarcık oluşmasına müsaade verilerek gerili önlü 3’er dakika pişirilir. Sıcak olarak servis edilir. Afiyet olsun…

  • ÇILBIR TARİFİ

    Malzemeler:

    1 litre su

    2 adet yumurta

    2 yemek kaşığı elma sirkesi

    1 su bardağı süzme yoğurt

    1 diş sarımsak

    1 çay kaşığı tuz

    2 yemek kaşığı tereyağı

    1 tatlı kaşığı pul biber

    1 tatlı kaşığı nane

    1 çay kaşığı karabiber

  • Çılbır tanımının püf noktası

    Yumurtaları eklediğiniz sırada su kaynar olmalı lakin çok fazla fokurdamamalı. Suda pişen yumurtalar epey hassas olduğundan su içinde hal verirken sivri kenarlı ekipman kullanmayın.

  • Çılbır nasıl yapılır?

    Suyu derin bir tencerede kaynatın. Fokurdamaya başladığında altını kısın ve akabinde sirkeyi ekleyin.

    Yumurtanın sarısını bozmadan bir kepçe yahut bardağın içine kırın ve yavaşça sirkeli suyun için bırakın.

    Yumurtaların akı pişip renk alırken, başka yumurtaları da tıpkı formda sırayla tencereye ekleyerek pişirmeye başlayın.

    Yumurta akları pişmiş, yumurta sarıları rafadan kıvamda olmalı, bunun için yaklaşık 3-4 dakika kadar pişirmelisiniz.

    Yumurtalar pişerken bir yandan yoğurda tuz ve ezilmiş sarımsakları ekleyin ve karıştırın.

    Servis tabaklarının altına sarımsaklı yoğurdu eşit bir biçimde dağıtın.

    Pişen yumurtaları bir kevgir yardımıyla sudan alın, kevgirde kalan suyunu yeterlice alarak yoğurdun üzerine yerleştirin.

    Tereyağını tavada eritin ve üzerine pul biber, nane ve karabiberi ekleyin.

    Hafifçe köpürmeye başlayınca ocaktan alarak yumurtaların üzerine dökün. Çılbırınız hazır, afiyet olsun!

    • KAYGANA

      Malzemeler:

      1 su bardağı süt,

      3 yumurta,

      1/2 su bardağı ince kıyılmış maydanoz,

      1/2 su bardağı ince kıyılmış taze soğan,

      1/2 su bardağı un,

      1/2 su bardağı ince kıyılmış dereotu,

      Zeytinyağı,

      Tuz.

    • Kaygana nasıl yapılır?

      Öncelikle derin bir kaseye un ve süt koyularak pürüzsüz bir kıvam alana kadar çırpılır.

      Daha sonra yumurtalar eklenir ve homojen bir karışım elde edene kadar çırpmaya devam edilir.

      Ardından tuzu eklenir ve yeşillikler de ek edilerek karıştırma sürecine devam edilir.

      20 cm’lik yapışmaz bir tava ocağa alınarak kızdırılır.

      1 çay kaşığı zeytinyağı dökülerek fırçayla yayılır.

      Ardından hazırlanan karışımdan bir kepçe tavaya dökülerek yayılır.

      Arkalı önlü kızarana kadar kızartılır. Kaygana hazır. Afiyet olsun…

    • LALANGA TARİFİ

      Malzemeler:

      1 su bardağı süt

      1 çay bardağı kaşar peyniri rendesi

      2 adet yumurta

      1 su bardağı un

      1 çay kaşığı tuz

    • Yapılışı:

      Bir çırpma kabı içerisine yumurtalar kırılır ve çırpma teli ile güzelce çırpılır. Üzerine süt ve tuz ek edilerek çırpma sürecine devam edilir. Akabinde un ek edilerek tekrar çırpılır.

      Rendelenen kaşar peyniri de eklenerek bir spatula yardımı ile karıştırmaya devam edilir. Akışkan bir harç kıvamı elde edince tava ocağa alınır ve içine sıvıya eklenerek kızması sağlanır.

      Yağın kızması durumunda harçtan bir yemek kaşığı yardımı ile alınır ve aralıklı olacak formda tavaya dökülür.

      Alt kısımları güzelce kızarmış olan hamurlar karşıt çevrilir ve öteki tarafın da birebir formda pişmesi sağlanır.

      İki tarafı da pişmiş olan lalangalar servis tabağına alınır. Hamurun hepsi bu biçimde pişirildikten sonra servis edilebilir. Afiyet olsun…

    • PEYNİRLİ MİLFÖY ÇUBUKLARI

      Malzemeler:

      9 adet milföy hamuru

      3 yemek kaşığı susam

      3 yemek kaşığı toz parmesan peyniri

      3 yemek kaşığı çörek otu

      Üzeri için:

      1 adet yumurta sarısı

  • Yapılışı:

    Derin dondurucudan çıkarılan milföy hamurları oda ısısında çözdürülür. Kare şeklide olan bir adet milföy hamuru tezgah üzerine koyulur ve üzerine 1 yemek kaşığı susam serpilir.

    Ardından üzerine 1 adet milföy hamuru kapatılır ve 1 yemek kaşığı toz parmesan peyniri serpiştirilir. Yeniden üzerine bir adet milföy hamuru kapatılır ve 1 yemek kaşığı toz parmesan peyniri serpilir.

    Tekrar bir adet milföy hamuru kapatılır ve bu sefer bir yemek kaşığı çörek otu serpiştirilerek her tarafına eşit olarak dağılması sağlanır.

    Kalan milföy hamurları ve iç gereçler de birebir süreçlerle bir ortaya getirilerek üç katlı milföyler hazırlanır. Bir bıçak yardımıyla milföy katları uzun ve ince kesimler halinde uzunlamasına kesilir. Çubuk haline gelen üç katlı milföy hamurlarının iki ucundan tutulup, kendi etrafında kıvırılır.

    Böylece toz parmesan peyniri, susam ve çörek otu tüm katların ortasında görünecek hale gelecektir. Yağlı kağıt ile kaplanmış bir fırın tepsisine milföy çubukları aralıklı olarak yerleştirilir. Üzerine bir fırça yardımıyla yumurta sarısı sürülür.

    Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 20 dakika kadar pişirilir. Kabaran milföy çubukları, sıcak olarak servis edilir. Afiyet olsun…

  • PATATES RÖŞTİ TARİFİ

    Malzemeler:

    3 adet patates (haşlanmış, rendelenmiş)

    1 adet kapya biber (doğranmış)

    2 yemek kaşığı zeytinyağı

    5 kol taze soğan (doğranmış)

    100 gram kaşar peyniri (rendelenmiş)

    1 adet yeşilbiber (doğranmış)

    ½ çay kaşığı pul biber

    2 yemek kaşığı tereyağı

    1 çay kaşığı karabiber 1,5 çay kaşığı tuz

  • Yapılışı:

    Öncelikle patatesler, kaynar suda dış kısmı hafif bir biçimde yumuşayana kadar kaynatılır. Akabinde soğuması için bekletilir ve soğuyunca rendelenir.

    Üzerine karabiber, tuz ve pul biber ek edilir ve karıştırılır. Başka bir tavada zeytinyağında biber ve taze soğan sotelenir.

    Orta uzunluk bir tavada tereyağı eritilir. Rendelenen patateslerin yarısı eritilen tereyağına koyulur ve bastırarak düzleştirilir. Üzerine biber ve taze soğan karışımı ile kaşar peyniri eklenir. Daha sonra geride kalan rendelenmiş patatesler de en üste koyularak düzleştirilir. Kısık ateşte alt kısmı kızarana kadar pişirilir.

    Düze bir tencere kapağı ile röşti aksi çevrilir ve öteki tarafı da kızarana kadar pişirilir. Pişen röşti ocaktan alınır ve dilimlenerek servis edilir. Afiyet olsun…

  • PATATESLİ OMLET TARİFİ

    Malzemeler:

    1 adet patates (haşlanmış)

    ½ adet kuru soğan

    3 adet yumurta

    ½ çay kaşığı tuz

    4 yemek kaşığı su

    3 yemek kaşığı zeytinyağı

  • Patatesli omlet nasıl yapılır?

    Soğanı yarım ay biçiminde doğrayın. Tavaya zeytinyağını, soğanları ve tuzu koyup sotelemeye başlayın.

    Yumurtaları bir kasede su ile çırpın. Haşlanmış patatesi küpler halinde doğrayın.

    Soğanlar renk almaya başlayınca patatesleri ekleyin. Patatesler hafif ısınınca yumurtayı ekleyip sapatula ile materyalleri her yere gelecek biçimde dağıtın.

    Tavanın kenarlarındaki yumurtalar beyazlamaya başlayınca tavayı 180 derecede ısıtılmış fırına koyun ve üzeri kuruyana kadar on dakika pişirin.

    Fırınınız yoksa tavaya bir kapak kapatın ve kısık ateşte pişirmeye devam edin.

    Pişen omleti bir tabağa zıt çevirip sıcak olarak servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.

    • PEYNİRLİ ISPANAKLI KREP TARİFİ

      Malzemeler:

      2 su bardağı un

      2 adet yumurta

      2 su bardağı süt

      1 çay kaşığı tuz

      Harç için:

      1 su bardağı beyaz peynir

      Yarım kilo ıspanak

      Tuz ve karabiber

    • Yapılışı:

      Derin bir kase içerisine yumurtalar kırılır. Yavaşça çırpılır ve üzerine süt ek edilerek çırpma sürecine devam edilir.

      Daha sonra üzerine un elenir ve topaklanmamasına ihtimam göstererek güzelce çırpılır.

      Hazırlanan krep gereci 15 dakika buzdolabında dinlendirilir.

      Krep materyali buzdolabında dinlenirken, ıspanaklı harç hazırlanır.

      Orta büyüklükteki bir tavada ıspanaklar 2-3 dakika kadar kavrulur.

      Baharatlar ek edilir. Daha sonra ılıması için beklenir ve ılıyınca peynirler ek edilir.

      İnce bir tava yavaşça yağlanır ve krep gereci bir kepçe yardımıyla tavaya dökülür.

      Arkalı önlü olacak halde pişirilir. Pişen kreplerin içine harçtan koyulur ve kenarlardan, üstten ve alt kısımdan içe hakikat kıvırarak katlanır. Peynirli ıspanaklı krep hazır. Afiyet olsun…

    • KAHVALTILIK PEYNİRLİ LOKMALAR TARİFİ

      Malzemeler:

      3 adet yumurta

      3 yemek kaşığı yoğurt

      1 çay bardağı beyaz peynir

      7-8 kısım maydanoz

      7-8 kısım dereotu

      1 paket kabartma tozu

      1 çay kaşığı tuz (peynirler tuzlu ise koymasanız da olur)

      1 çay kaşığı pul biber

      1 çay kaşığı karabiber

      1 tatlı kaşığı sirke

      2 – 2,5 su bardağı un (azar azar ek edin)

    • Kahvaltılık peynirli lokmalar nasıl yapılır?

      Bir karıştırma kabnın içerisinde yumurtaları mikser ya da tel çırpıcıyla birlikte güzelce çırpın.

      Un hariç öbür materyalleri yumurtaya ekleyip düzgünce karıştırın.

      Unu, karışıma yavaş yavaş ekleyerek boza kıvamında bir hamur elde etmeye çalışın.

      Bir tavaya yaklaşık bir parmak yüksekliğinde sıvı yağ koyup uygunca kızdırın. Hamurdan bir yemek kaşığı alarak kızmış yağa bırakın.

      Hamurların hem altını hem de üstünü denetimli bir biçimde kızartın. Tüm hamur bitene kadar süreci tekrar edin. Pişen peynirli lokmaları bir kağıt havlu üzerine alın ve sıcak olarak servis edin. Afiyet olsun!

    • PEYNİRLİ MAYDANOZLU POPOVER TARİFİ

      Malzemeler:

      ¾ su bardağı un

      2 adet yumurta

      5-6 kol maydanoz

      1 su bardağı beyaz peynir

      1 su bardağı süt

      1 çay kaşığı tuz

      • Yapılışı:

        Yumurta ve süt bir kaba alınarak çırpılır. Akabinde un ve tuz ek edilerek hoş bir formda karıştırılır. İncecik kıyılmış olan maydanozlar karışımın içine ek edilir. Akabinde dinlenmeye bırakılır.

        Bu sırada fırın 200 dereceye ayarlanır ve ısınması durumunda muffin kalıbı fırına koyulur ve 2 dakika kadar ısıtılır.

        Fırından çıkarılan kalıp süratli bir biçimde yağlanır ve karışımdan kalıbın yarısını biraz geçecek halde koyulur.

        Karışım hisse edildikten sonra beyaz peynir ufalanarak karışımın üzerine eklenir. Evvelce 200 derecede ısıtılmış olan fırında 10 dakika kadar pişirilir ve akabinde ısısı 180 dereceye düşürülerek 20 dakika daha pişirilir. Peynirli maydanozlu popover hazır. Afiyet olsun…

      • SEBZELİ YUMURTA KAPAMA TARİFİ

        Malzemeler:

        3 adet yumurta

        1 adet domates

        1 adet kapya biber

        2 yemek kaşığı sıvı yağ

        1 yemek kaşığı tereyağı

        7-8 kısım maydanoz

        120 gram rendelenmiş kaşar peyniri

        1 çay kaşığı karabiber

        1 çay kaşığı toz kırmızıbiber

        1 çay kaşığı tuz

      • Sebzeli yumurta kapama nasıl yapılır?

        Yumurtaları katılaşana kadar haşlayın ve kabuklarını soyun.

        Kapya biberleri orta büyüklükte doğrayın. Domateslerin kabuklarını soyup yuvarlak bir biçimde kesin. Bir tavada sıvı yağ ve tereyağını kızdırın.

        Kızan yağa, doğranmış kapya biberleri ekleyip soteleyin. Daha sonra üzerine yuvarlak biçimde kestiğiniz domatesleri ve doğranmış maydanozları ekleyin.

        Üzerlerine ortadan ikiye böldüğünüz yumurtaları ekleyin.

        Yumurtaların üzerine kırmızıbiber, karabiber, tuz ekledikten sonra kaşar rendesini

        Tavanın üzerine bir kapak kapatıp kaşarlar eriyene kadar pişirmeye devam edin.

        Kaşarlar eriyince, yumurta kapamayı sıcak olarak servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.

      • YOĞURTLU KAŞIK DÖKMESİ TARİFİ

        Malzemeler:

        1 su bardağı yoğurt

        2 adet yumurta

        ½ çay bardağı zeytinyağı

        1 çay kaşığı tuz

        1 paket kabartma tozu

        2 su bardağı un

      • Yoğurtlu kaşık dökmesi nasıl yapılır?

        Yumurta ve yoğurdu güzelce çırpın.

        İçine başka gereçleri ek ederek çırpıcı ile karıştırın.

        Tavanızı ısıtın çok az yağı fırça yardımıyla sürün. Harçtan bir kaşık alarak tavanıza koyun.

        Sırayla artlı önlü pişirin. Akabinde sıcak sıcak servis edin. Afiyetler olsun!

        Yoğurtlu kaşık dökmesi tanımının püf noktası

        Şekillerini düzgün verebilmek için dilerseniz tavaya yuvarlak kalıplardan koyun ve içlerini harçla doldurarak pişirin.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir